Čas
Kurzy
1.01
1000
Tenisový blog Tomáše Budky

Díl 2.

Těšte se, v Glasgow to bude jízda

Přiznám se, že na tento týden jsem se hodně těšil. Prakticky od chvíle, kdy Mezinárodní tenisová federace ITF oznámila, že finálový turnaj Billie Jean King Cupu (BJKC) uspořádá známé skotské město, sídlo tradičních fotbalových značek Celticu a Rangers. A abych se před cestou ještě víc naladil, pustil jsem si starší videa z několika zápasů britských tenistů v Davisově poháru, kterým fanoušci právě v Glasgow vytvářeli fantastickou atmosféru.

Myslím, že by jim mohlo být v tamní Emirates Aréně do zpěvu i teď při BJKC. Britky i na svém nejslabším povrchu, na antuce, navíc v dubnu za dost chladného počasí na pražské Štvanici ukázaly, jak nepříjemným týmem mohou být. A ať už za ně nastoupí do zápasů v Glasgow kdokoli, v původní nominaci kapitánky Anne Keothavongové byly jen Harriet Dartová, Katie Boulterová a Heather Watsonová, jejich výkon určitě výrazně zvedne domácí prostředí, což se skoro každý rok ukazuje v travnaté části sezóny nejenom při slavném Wimbledonu.

Kdybych měl vybírat možné překvapení závěrečného turnaje BJKC, rychle hrající Britky mě na tvrdém povrchu v hale napadají jako první. I když mají velmi těžkou skupinu C s Kazachstánem a Španělskem. A vůbec bych se tomu nedivil, kdyby právě nejlepší z těchto tří celků postoupil až do utkání o titul.

Nechci teď říkat hop (titul), dokud nepřeskočíš semifinále, skupinu a úplně nejdřív úvodní duel v ní, to se často nevyplácí. Ale dost pravděpodobně si ve finále v Glasgow zahraje i lepší z dvojice Česko Spojené státy, které na sebe narazí ve skupině D. V té budou ještě Polky bez největší hvězdy, světové jedničky Igy Swiatekové. Nenechme se zmýlit tím, že se teď Američankám vůbec nedařilo na Turnaji mistryň v texaském Fort Worth, zkušená kapitánka Kathy Rinaldiová má pohromadě žebříčkově velmi silnou sestavu, může si s ní hrát i podle stylu soupeřek.

Variabilita je možná ještě o něco větší výhodou české družiny, která bude usilovat o první titul po změně formátu soutěže. Kapitán Petr Pála může využít některých loňských zkušeností, které tehdy novinka v Praze přinesla. Vhodně poskládat tréninkový program a dobře rozložit síly, které budou potřeba ke zvládnutí čtyř zápasů v řadě v případě ideálního scénáře. Češky se ve čtvrtek utkají s Polkami, v pátek s Američankami, v sobotu je v Glasgow semifinálový program, v neděli pak případné finále.

Formu by teď české tenistky mohly mít a je lákavé říct, že po protrápené sezóně se spoustou zdravotních komplikací na konci sezóny ožívají. Určitě to platí pro Markétu Vondroušovou, která půl roku nehrála kvůli operaci zápěstí a následné rehabilitaci, ale hned na druhém turnaji od návratu po zranění triumfovala v singlu i v deblu ve dvojici s krajankou Miriam Kolodziejovou. Pravda bylo to na menším turnaji ITF100 v britském Shrewsbury, ale i tak by to odtud do Glasgow mohla být pro Vondroušovou veselá cesta vlakem. Vždyť třiadvacetiletá Češka se dočkala vítězství na turnaji po pěti letech.

Mimochodem právě v roce 2017 debutovala jako sedmnáctiletá v týmové soutěži, ve které má od té doby vynikající bilanci. Letos v dubnu na Štvanici při vzpomínaném utkání s Britkami vyhrála všechny své zápasy a na kurtu často zněla „Markétka“ od Marie Rottrové právě na oslavu výkonů stříbrné medailistky z olympiády v Tokiu. Velká škoda, že její kariéru tak moc limitovala zranění, ale Vondroušová teď v Británii vypadala pohybově solidně, a u ní je vždycky velmi důležité, jak je na tom fyzicky. Pak může svůj talent naplno ukazovat a stačí jí kolikrát i velmi malá zápasová praxe.

V týmu mohou velmi pookřát kamarádky Karolíny Plíšková a Muchová, kterou kapitán Pála povolal dodatečně jako pátou hráčku. Obě mohou mít velkou motivaci zakončit hezky sezónu a šťastně se odrazit do té další. Karolína Plíšková by teď měla být velmi dobře připravená a i svými zkušenostmi by mohla týmu pomoci minimálně co nejlépe zvládnout úvodní duel ve skupině proti Polkám, do kterého by měl podle původních plánů kapitána Pály nastoupit i nejlepší deblový pár světa posledních let Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Ten je teď ještě v americkém městě Fort Worth, kde zatím bez ztráty setu prošel do pondělního finále Turnaje mistryň. A tak je jasné, že do dějiště BJKC v Glasgow dorazí s některou z trofejí zřejmě až ve středu dopoledne.

To už bude rozehraný třeba i Turnaj mistrů do jednadvaceti let v Miláně, kde se po odstoupení čerstvého vítěze turnaje v Paříži Dána Holgera Runeho zase o něco zvedly šance na dobrý výsledek Jiřího Lehečky, prvního českého tenisty, který se v krátké historii této soutěže představí. Tak hodně štěstí všem. JP